Recunoscut inca de la inceputurile producerii sale pentru proprietatile curative, vinul rosu a ramas pana in prezent la fel de apreciat, atat pentru calitatile gustative cat si pentru beneficiile certificate pe termen lung. In ceea ce priveste recomandarile doctorilor, sortimentele produse din struguri rosii sunt intr-adevar considerate mai sanatoase, datorita continutului ridicat de antioxidanti, substante recunoscute pentru proprietatile antiinflamatoare, anti imbatranire si chiar anticancerigene. Astfel, ocazionalul pahar de vin rosu nu este doar o indeletnicire acceptata ci chiar una recomandata, in contextul in care, fiind consumat in limitele admise si la sfarsitul zilei, poate preveni insomnia, starile de depresie si chiar banalele raceli.
Vinul rosu – beneficii recunoscute in preventia unei serii de boli
Una dintre cele mai importante patologii ce poate fi tinuta la distanta prin intermediul unui consum moderat este cea cardiovasculara. Efectul de fluidizare a sangelui, combinat cu scaderea nivelului colesterolului rau, ce se depune indeosebi pe vasele inimii, duc la scaderea incidentei de boli de inima, drept dovada stand procentajul scazut al acestui tip de patologii in tarile unde consumul de vin rosu este un obicei frecvent. De asemenea, un alt beneficiu de mare importanta este dat de resveratrolul continut in vin, acesta fiind responsabil de scaderea riscului imbolnavirii de maladia Alzheimer, precum si tinerea sub control a greutatii.
Contraindicatii ale consumului de vin rosu
Cea mai importanta regula ce trebuie respectata pentru a beneficia de proprietatile curative ale acestei bauturi este consumul ei in limitele zilnice admise, si anume 400 de mililitri pentru barbati si 250 de mililitri in cazul femeilor. De asemenea, persoanele ce sufera de hipertensiune arteriala vor fi sfatuite sa evite consumul frecvent, acest lucru fiind valabil si pentru cei ce sufera de boli de ficat ori de rinichi. Prin urmare, desi este considerata a fi o bautura sanatoasa, moderatia in administrare va fi intotdeauna recomandata, pentru a evita orice fel de efecte nedorite.
Cum asortam un vin dulce
Un vin rosu dulce va fi intotdeauna un sortiment atractiv pentru a fi servit, atat datorita aromei sale bogate cat si a posibilitatilor numeroase de a potenta gustul acestuia prin intermediul asocierii cu alte alimente. Astfel, daca ne referim la un sortiment ce are cel putin 45 grame de zahar/litru, asocierile cele mai frecvente vor fi cu deserturile fructate, dar si cu carnea rosie insotita de sosuri dulci sau acrisoare, ori aperitive cu un gust aromat. De asemenea, un vin rosu dulce va putea fi oricând consumat ca atare, acesta fiind si cel mai bun mod de a aprecia aroma complexa si gustul rafinat ce il caracterizeaza. Nu in ultimul rand, servirea din pahare de tip “balon” precum si racirea pana la o temperatura corespunzatoare sunt detaliile cheie ce vor potenta experienta gustativa.