Despre hibe ale comunicarii

 
Sunt o persoana foarte fixista uneori, sau de cele mai multe ori. Probabil insa fixurile mele sunt mai usor observabile, ies prea tare in evidenta, caci nu-mi explic cum unii oameni cu niste fixuri la fel de exagerate ca ale mele se uita numa-n curtea mea si le critica.
1. Nu-mi place sa fiu intrerupta in sensul in care persoana nici nu-si cere scuze si nici nu da semne ca i-ar fi pasat un moment de ceea ce spuneam eu. Mai ales ca multi nici nu-ti redau “dreptul la discurs” inapoi. Am cunoscut o astfel de persoana (de fapt, de ce vorbesc prostii? Au fost mai multe…) si ma calca, la propriu, pe nervi. Accept cu mare drag o intrerupere anuntata si la final ceva de genul: Asa, si tu spuneai…
2. Tot din cazanul comunicarii, al conversatiei, am un fix (si cred ca cel cu pata cea mai mare de pe creier) in privinta feed-back-ului. Intr-o conversatie scrisa recunosc ca pot exista anumite intarzieri, intr-una en temps réel ma scoate efectiv din sarite. Exemplu: intreb un coleg de birou ceva si nu-mi raspunde nici macar in decursul unei ore. Am facut teste, va dati seama… Iarasi nu imi plac oamenii care nu raspund la urari de bine, trimit omului mesaj de la multi ani, de felicitare, casa de piatra, sau altele si nu primesc niciun raspuns.

Desigur, mai fac si eu uneori asta dar cand e vorba de persoane pe care le-am rugat nici macar de ziua mea sa nu ma mai caute.
Feed-back-ul mi se pare o chestie de bun simt, nu una pentru care ti-ar trebui studii superioare. Ai un blog, scrii pe el, dai de inteles prin cele spuse ca esti deschis la discutie. Omul iti scrie, lasa si el loc (nu neaparat printr-o intrebare) de raspun… si nu primeste niciunul. Eu a doua oara nu mai comentez acolo. Punct! (Alt fix)
3. Stiu si prietenii mei despre fixatia mea (recunosc, exagerata) in ceea ce priveste raspunsul “Bine!” (si atit) la intrebarea “Ce faci?” – telefonic. Un astfel de raspuns la aceasta intrebare ma inhiba si imi blocheaza cuvintele in gat. Nu stiu cum sa continuu conversatia, nu imi dau seama daca persoana pe care am sunat-o e sau nu ocupata, are sau nu chef de vorbit, nu pot simti daca pot purta o conversatie mai lunga sau mai scurta.

 

You may also like