Considerata a fi apogeul compozitiei artistice si al interpretarii scenice, muzica clasica a fost dintotdeauna o varietate ce s-a bucurat de o audienta impresionanta, fiind metamorfozata de-a lungul secolelor de ilustrii compozitori ce si-au pus amprenta asupra influentelor ce au caracterizat fiecare perioada in parte. Bineinteles, pentru ca toate aceste povesti insirate prin intermediul partiturilor sa poata fi apreciate la adevarata lor valoare de catre public, si instrumentele ce dadeau viata notelor muzicale au trebuit sa se armonizeze, pentru a crea un sunet unitar. Avand rolul principal in multe astfel de compozitii celebre, pianul a devenit odata cu trecerea timpului tot mai versatil. Prin includerea sa in tot mai multe genuri muzicale, acest fapt a dus la manifestarea dorintei multor tineri de a invata sa cante la pian la randul lor, pentru a-si manifesta emotiile artistice.
Beneficiile cursurilor de pian pentru copii
Desi poate parea o prima alegere oarecum dificila pentru un tanar care nu dispune nici de cunostinte muzicale extinse si nici de date din domeniul istoriei, pianul poate aduce o serie de imbunatatiri garantate in ceea ce priveste dezvoltarea cognitiva a copilului. Unul dintre cele mai de seama astfel de avantaje este cu siguranta imbunatatirea capacitatii de memorare. Acest lucru se explica prin faptul ca, odata ce incep sa memoreze partiturile cantecelor, abilitatea de a retine succesiunea de note este benefica ulterior in memorarea tuturor informatiilor. Un alt aspect demn de luat in considerare este si dezvoltarea capacitatilor lingvistice si chiar matematice. Astfel, odata cu studierea efectelor pe care pianul il are asupra tinerilor, a fost observat un fenomen denumit ulterior “efectul Mozart”, ce se manifesta prin activarea acelorasi zone din creier atat in momentul exersarii unei partituri cat si in conditiile in care acestia trebuia sa isi exerseze capacitatile de comunicare si orientare in spatiu.
Beneficiile pianului asupra adultilor
Desi in urma studiilor putem afirma faptul ca cei mici beneficiaza in masura cea mai mare de pe urma procesului de invatare a unui nou instrument, si adultii sunt bineveniti oricand pentru a experimenta acest proces la randul lor. Astfel, printre efectele observate in randul celor ce s-au dedicat acestui hobby se numara reducerea stresului si a anxietatii, ambele fiind doua dintre cele mai grave probleme cu care oamenii se confrunta in zilele noastre. In consecinta, muzica nu doar ca ajuta la tinerea sub control a emotiilor negative ci incurajeaza si procesele creative, fapt demonstrat in urma unui studiu la care au luat parte mai multi cantareti de jazz, rezultatele relevand capacitatea imbunatatita a creierului de a improviza si de a se adapta la noi scenarii. Prin urmare, daca toate aceste aspecte te-au convins si pe tine sa dai o sansa acestui instrument, poti invata sa canti la pian oricand, multumita lectiilor concepute special pentru incepatori la scoala Ballet Art.