Trebuie sa urmez o interventie chirurgicala la nas

Deviaţia de sept apare atunci când septul nazal, osul care împarte cavitatea nazală a nasului în jumătate, este în mod semnificativ situat în afara centrului sau este strâmb, ceea ce face ca respiraţia să fie dificilă. Tratamentul pentru deviatia de sept este necesar numai în cazul devierilor majore pentru că atunci apar probleme la nivelul respiraţiei.

Dacă unele persoane se nasc cu un sept deviat, altele dezvoltă asta după ce suferă anumite traumatisme la nivelul nasului. Citeste de aici despre deviatia de sept si situaţiile în care oamenii pot dobândi această afecţiune sunt:

  • în cazul practicării sporturilor de contact
  • şoferilor predispuşi la accidente rutiere
  • în cazul activităţilor casnice cu risc de lovire, precum căratul mobilei etc.

În majoritatea cazurilor, simptomele deviatiei de sept nu apar, iar această afecţiune este de multe ori neobservată de către pacienţi. Pacientii nu acuza un disconfort sau nu simt că le este afectat ritmul vieţii, chiar şi activităţile sportive se desfăşoară normal, totuşi, în situaţii grave pot apărea factori perturbatori cum ar fi blocarea sau înfundarea unei nari, cu consecinţe asupra calităţii respiraţiei. Sângerările nazale pot fi frecvente şi pot genera un disconfort vadit. Sforăitul este un alt inconvenient major care apare in cazul pacientilor cu deviatie de sept.

Durerile faciale şi migrenele reprezintă poate cele mai supărătoare simptome, pentru că pot genera lipsă de odihnă şi de concentrare. Septul deviat poate provoca sindromul de apnee în somn, oprirea respiraţiei pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp, care duce la o scădere a concentraţiei de oxigen de la nivelul creierului.

Tratamentul recomandat in cazul deviatiei de sept este prin îmbunătăţirea simptomelor prin decongestionante, antihistaminice, spray-uri nazale cu cortizon, apoi se efectuează procedura de îndreptare chirurgicală a septului, denumită şi septoplastie.

Necesitatea intervenţiei chirurgicale apare în cazul în care pacientul manifestă una sau mai multe dintre simptomele enumerate mai anterior, iar diagnosticul este confirmat în urma consultului şi examenului imagistic.

Complicaţiile ce pot apărea în urma septoplastiei sunt:

  • infecţii cronice la nivelul sinusurilor;
  • congestii nazale;
  • sângerări;
  • dureri;
  • pierderea mirosului;
  • perforarea septului;

 În cazul apariţiei unor astfel de de simptome este indicat să se ia legatura cu medicul care a efectuat operaţia. Înainte de efectuarea interventiei, este bine să ne asiguram că diagnosticul este corect. Deviaţia de sept, sinuzita sau alergiile cronice au, de cele mai multe ori, aceleaşi simptome.

Mai multe detalii puteti afla de aici:

You may also like

Leave a Reply