Vinurile albe sunt preferate de mai multa lume, asta desi vinurile rosii sunt la fel de bune. Un vin alb este ceva mai delicat, are arome mai pronuntate, taninurile nu sunt asa de puternice in bautura, felurile de mancare asociate sunt mai usoare, gustul este unul mai putin pronuntat. Vinul alb castiga si la capitolul eleganta si aspect, la capitolul mix de arome, la aciditate, fiind, in general, mai putin acid. Ca sa putem aprecia un vin alb trebuie mai intai sa gustam din cele mai bune sortimente de vinuri albe bune, sa le intelegem si sa le descoperim nota dominanta, dupa care sa le asociem unor feluri de mancare pentru a vedea cum se potrivesc si cat sunt de bune impreuna cu si in absenta unor mancaruri. Intelegerea complexitatii unor vinuri albe bune este mai simpla daca vom gusta din cel putin unul din cele sase tipuri de vin prezentate mai jos.
Chardonnay-ul baricat (maturat in butoaie de stejar) – este cel mai popular vin alb de pe Terra, are arome fine de vanilie, se poate combina foarte usor cu feluri de mancare usoare, nu are o aroma foarte puternica si nici aciditate mare. Vinul Chardonnay incanta papilele gustative si e foarte bun pentru cei care descopera vinurile albe si vor sa inteleaga mai bine ce e cu ele.
Chardonnay-ul care nu este tinut in lemn de stejar – de regula acest sortiment este lasat sa „imbatraneasca” in vase din otel sau in stejar neutru, asta insemnand ca vasul din stejar in care e pus vinul a fost folosit de foarte multe ori astfel incat nu influenteaza aroma de vanilie a vinului. In locul vaniliei s-ar putea sa avem arome de mar verde, de lamaie, de ananas.
Sauvignon Blanc – desi s-a nascut in Franta, recunoasterea sa mondiala s-a produs in Noua Zeelanda. Aciditatea este cea mai mare, are un miros de iarba proaspat cosita, se potriveste cu mancaruri in care predomina carnea slaba, pestele, mancaruri care nu sunt prea condimentate si au un gust bine definit. Sauvignon Blanc nu va acoperi niciodata gusturile din farfurie, ci le va potenta, daca e servit la momentul potrivit si la temperatura potrivita.
Pinot Grigio – este cel mai popular vin italian, are arome fresh de lime, lamaie, mar verde, este ceva mai sec, nu e dulce, se potriveste de minune cu fructele de mare. Pinot-ul Grigio este o varianta de Pinot care se remarca prin aroma puternica si prin asocierea foarte usoara cu feluri de mancare deloc pretentioase.
Riesling-sec – desi poate fi perceput ca fiind foarte dulce, Riesling-ul german sau din Alsacia este sec, chiar foarte sec. Daca vreti un vin sec alb veti lua unul austriac sau din Alsacia, acolo unde sunt toate conditiile pentru obtinerea unui Riesling sec. Aromele acestui tip de vin sunt cele de lime, lamaie, ananas, caise.
Riesling-dulce – se produce in special Germania si in unele zone din U.S.A. Cum ii spune si numele, e dulce, e tot Rielsing, si nu e pentru cei care vor un vin sec. Merge servit cu feluri de mancare si sosuri dulci, dar nu exagerat de dulci, pentru a nu acoperi aromele deosebite ale vinului Riesling dulce.
Crama Budureasca are in portofoliul sau vinuri albe deosebite, Tamaioasa Romaneasca, cupaj Fumé sau Oro Manisa, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Regala si Alba, Pinot Gris, Muscat Ottonel. Portofoliul complet de vinuri de la crama Budureasca cuprinde de la spumante la vinuri nobile, organice, miniaturi si vinuri speciale, premiate cu aur, argint si bronz. Sec, demisec, dulce, demidulce si brut, tipurile de vin de la crama Budureasca au fost create in cele mai bune conditii tehnologice pentru a avea cel mai bun gust. Doua exemple de vinuri bune din colectiile Budureasca ne ajuta sa intelegem calitatea desavarsita a produselor oferite. Budureasca Shine Alb Brut 2018 este un spumant alb din struguri Feteasca Alba, are gust de pere coapte si aroma mediteraneana de piersici si pere, in vreme ce Bristena Tamaioasa Romaneasca 2018 are arome puternice de flori de soc si lime, gust de piersici coapte, cu note de citrice, aciditate proaspata si este ideal pentru deserturi delicioase.