Hormonii sunt substanțe care se ocupă de transmiterea semnalelor în corp, controlând și coordonând procesele din organism. Aceștia sunt produși de glandele organismului. Care sunt acesta, îți vom spune în cele ce urmează:
- hipotalamusul – este responsabil de procesele care se ocupă de starea de spirit, pofta de mâncare, temperatura corpului, ciclurile de veghe-somn și funcțiile sexuale. Este localizat în encefal și leagă sistemul endocrin de cel nervos. Nu este propriu-zis o glandă, dar este extrem de important pentru sistemul endocrin. Hipotalamusul primește informații de la sistemul nervos și le duce mai departe sub formă de hormoni, către hipofiză.
- glanda pituitară – mai este cunoscută și sub numele de hipofiză și are rolul de a produce hormonii care controlează alte glande precum tiroida, suprarenalele, ovarele și testiculele.
- glanda pineală – are localizarea în mijlocul creierului și are rolul de a regla ciclurile de veghe-somn. Totodată, produce melatonina și mai este denumită si epifiza.
- glanda tiroidă – este cea mai mare glandă a sistemului endocrin și este situată în zona gâtului. Are o greutate mai mare la femei decât la bărbați și are rolul de a se ocupa de modul în care organismul își folosește energia.
- glandele paratiroide – sunt în număr de patru și au localizare tot în zona gâtului, după tiroidă. Rolul pe care îl au este unul deosebit de important pentru sănătatea organismului, deoarece sunt responsabile de menținerea nivelului de calciu în oase și sânge. Sunt cele mai mici glande cu secreție internă.
- timusul – ce este special la acesta e faptul că are activitate doar până la pubertate. Poziționarea îi este în partea superioară a toracelui, iar rolul pe care îl are este acela de a produce hormonii necesari dezvoltării globulelor albe care contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar.
- glandele suprarenale – acestea sunt în număr de două, câte una pentru fiecare rinichi și se poziționează în polul superior al acestor organe. Ce fac aceste glande este să regleze tensiunea arterială și ritmul cardiac, dar și să ajute organismul să răspundă cât mai bine în situații care implică stres.
- pancreasul – situat în zona abdominală, mai exact în spatele stomacului, este o componentă a sistemului endocrin care ajută la o bună funcționare a sistemului digestiv. În ceea ce privește funcția endocrină pe care o are, produce hormonul numit insulină, care are rolul de a controla nivelul de zahăr din sânge.
- ovarele – numite și gonadele, acestea sunt localizate în lateralele uterului, fiind în număr de două. Au un rol foarte important pentru sistemul reproducător, deoarece eliberează hormonii sexuali precum estrogenul, progesteronul și testosteronul.
- testiculele – sunt glande care au atât funcție endocrină cât și non-endocrină, deoarece eliberează hormoni precum testosteronul, dar au și rolul de a produce spermatozoizi.
Acestea sunt glandele endocrine care produc hormoni și este foarte important ca ele să funcționeze normal. Dacă ceva nu este în regulă poți să afli din analize hipofiză, tiroidă, epifiză etc., iar pentru asta trebuie să te prezinți mai întâi la un specialist endocrinolog, apoi la un laborator de analize medicale. Dacă ești din Galați și nu știi exact unde să mergi, îți recomandăm ProTest Diagnostic. Vei avea parte de o experiență plăcută și rezultate rapide.